Overheden: zelf doen

Overheden hebben verschillende mogelijkheden om biodiversiteit te vergroten. We noemen hieronder 6 manieren.

Inrichting en beheer

Overheden hebben veel grondgebied en kunnen er voor kiezen om parken, terreinen, kades of bermen ecologisch in te richten en te laten beheren. Zowel in steldeijk gebied als in open buitengebied. Kijk voor suggesties in Natuurbouwstenen Urbaan en Natuurbouwstenen in de polder.

Optimaliseren van werkprocessen

Iedereen kent wel de voorbeelden van openbaar groen vol distel, net aangeplante boompjes die sneuvelen bij een maaibeurt, wilgen die beschadigd worden bij het bermklepelen, of een aannemer die onbewust een kruidenberm kapot rijdt. Door meer registraties van waardevolle stukjes natuur, duidelijke beheer instructies en beter kaartmateriaal aan opdrachtnemers mee te geven wordt het risico op dit soort ongelukjes kleiner.

Laat het zien

Bijna alle overheden hebben hun gebied wel in een systeem zitten. Wat is er nu leuker om te laten zien waar je wat doet. Zowel voor de inwoners als voor de medewerkers zelf. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van kernprestatie indicatoren (KPI’s) zoals die in het Deltaplan Biodiversiteitsherstel zijn opgesteld. daar kan je dan jaarlijks over rapporteren en de vorderingen laten zien op sociale media of in lokale kranten.

Biodiversiteit monitoren

Overheden kunnen een nulmeting en herhaalmetingen (laten) uitvoeren, om te zien of hun inzet resultaat heeft en om maatschappelijke organisaties en burgers te kunnen informeren over successen. Succes kweekt immers succes: het stimuleert de eigen organisatie en anderen om vervolgstappen te nemen.

Betere registratie van natuurwaarden

In onze polder komen tal van kleine landschapselementen voor zoals pestbosjes, resten van oude eendenkooien, en houtkades. Die zijn lang niet allemaal geregistreerd en kunnen zo ongemerkt verdwijnen. Dat gebeurt dus ook. Maar er kan wel een boomvalk in broeden of een ree schuilen. Dit soort landschapselementen met natuurwaarden kunnen beter geregistreerd worden zodat daarna bewuste keuzes kunnen worden gemaakt over behoud en beheer.