Overheden: stimuleren van bewoners en maatschappelijke organisaties

Overheden kunnen ook inwoners stimuleren om bij te dragen aan meer biodiversiteit.

Voorbeeldperken in openbaar groen

In een gemeente staan veel groenperken. Die kunnen ook heel goed ingezet worden als voorbeeldperken. Om zo inwoners te stimuleren om zelf fraaie en inheemse beplanting aan te brengen. Bijvoorbeeld door perken in te richten met een variatie aan eenjarige planten, bollen, inheemse planten of struikvegetatie met bessen. Met een kaart, routebeschrijving, plantnamen, en onderhoudstips. En daarlangs een route te maken met toelichting, een educatieve voorlichtingsroute om inwoners te prikkelen meer aan vergroening van de tuin te doen.

Geveltuintjes, beheer door inwoners, tuingrond en hagen bij nieuwbouw.

Stimuleer het ’tegel eruit groen erin’ ook voor de gevels. Het staat mooi in een straat en het geeft schuil- en voedselplekken voor insecten en egels. Subsidieer daarnaast de aanschaf van nestkasten en andere schuilgelegenheden voor vogels. Je kan ook burgerinitiatieven omarmen waarbij inwoners zelf een stukje groen onderhouden of een boomspiegel willen inrichten.

Bij nieuwbouw worden tuinen nu leeg en met zand opgeleverd. Je kan ervoor kiezen om bij de oplevering de tuinen standaard met een haag op te leveren met verplichting voor bewoners om die te onderhouden. Of om een deel van de tuin al met tuingrond op te leveren wat het voor de bewoners aanlokkelijk maakt om daar tuin in te richten in plaats van te betegelen.