Bewoner

Bijdragen aan een biodiverse, kleurrijke leefomgeving? Als inwoner van de Krimpenerwaard kan dat op verschillende manieren, of je nu een kleine tuin, balkon, of helemaal geen eigen grond hebt, er is altijd iets wat je kunt doen!

  1. Ga aan de slag in je eigen tuin
  2. Werk aan een stukje eigen berm of kade
  3. Help ons met monitoren (het tellen van plant- en diersoorten)
  4. Vraag subsidies aan
  5. Zet zelf een nieuwe parel op de kaart

Ga aan de slag in je eigen tuin

Zin om je eigen groene paradijs te creëren? De eerste stap is een slim inrichtingsplan. Door een aantal vragen in te vullen helpen we je op weg met een plan dat perfect past bij jouw tuin. Laat je ook inspireren door de diverse natuurbouwstenen voor praktische tips, zoals het bouwen van een insectentrap of een zandbijbed.

Op zoek naar planten voor in je tuin die bijdragen aan biodiversiteit? De Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard heeft speciaal plantenlijsten opgesteld die van waarde zijn voor inheemse soorten.

Alvast een aantal tips!

  • Tegels die je hebt verwijderd om meer groen aan te brengen kun je ook weer gebruiken. Creëer bijvoorbeeld stapelmuurtjes en laat die overgroeien met klokjesbloemen of andere rijkbloeiende soorten.
  • Breng leven in je tuin door nestkastjes op te hangen voor vogels zoals mezen en ringmussen, die de rupsen opeten.
  • Zelf zaaien is eenvoudiger dan je denkt. Bekijk de zaaitips van Gardeners’world.

Werk aan een stukje eigen berm of kade

In de Krimpenerwaard zijn veel bewoners in het buitengebied ook eigenaar van de berm of een stuk dijk voor hun huis. Ben jij zo’n bewoner? Dan kun je daar gemakkelijk een kruiden- en bloemrijk stukje grond van maken, vol voedsel en nectar voor allerlei insecten en bijen. Kies in het inrichtingsplan voor de optie ‘berm of kade’ voor tips over de juiste zaadmengsels en biodivers beheer.

Kom mee monitoren

Meten is weten. Heb je geen eigen tuin of grond, dan kan je ook helpen door te monitoren. Tel bijvoorbeeld hoeveel vlinders je in een kwartier spot, of breng de plantensoorten in de berm in kaart. Het is niet alleen een leuke bezigheid, je kunt zo ook bijhouden wat het effect is van de maatregelen die worden genomen om jouw leefomgeving biodiverser te maken.

Iedereen kan het leren monitoren! De Vlinderstichting en Floron organiseren verschillende (online) cursussen. Bekijk wanneer de volgende zijn op www.devlinderstichting.nl en www.floron.nl.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met de Vlinder- en libellenwerkgroep of de Plantenwerkgroep van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK).

Subsidiemogelijkheden

Niet alleen voor bedrijven, maar ook voor bewoners zijn er verschillende subsidies die je kunt aanvragen. Via de Groene subsidiewijzer van Milieu Centraal krijg je direct in beeld welke subsidies er voor jouw gemeente en situatie gelden.

  • De Gemeente Krimpen a/d IJssel geeft subsidie voor het aanleggen van groene daken of een groene gevel. Daarmee draag je ook bij aan terugdringen van hitte stres en vormt een extra isolatie voor uw pand.
  • Het Hoogheemraadschap geeft subsidie voor onder andere de aanleg van een natuurvriendelijke oevers en het vervangen van tegels door groen.
  • De Groene Motor heeft regelmatig een voucherregeling voor bijvoorbeeld het planten van streekeigen beplanting in je tuin of op je erf.
  • Samen met je buren aan de slag? Kijk dan eens op de site van het Oranjefonds. Dit fonds subsidieert vaak gezamenlijke projecten, bijvoorbeeld het planten van bloembollen voor insecten in een wegberm.
  • Provincie Zuid-Holland heeft de subsidie ‘Realisatie leefgebied icoonsoorten, landschapselementen en voedselbossen’ opengesteld. De subsidie is in het leven geroepen om het leefgebied van inheemse planten en dieren in Zuid-Holland te vergroten en te verbeteren.

Zelf een parel op de kaart zetten

Een parel is eigenlijk elk initiatief waarmee je helpt om de biodiversiteit te vergroten, groot of klein. Bekijk hier voor inspiratie de kaart met al bestaande parels.

Een parel wordt ingericht met inheemse planten en kruidenrijke zaadgroei, vol voedsel voor insecten en met schuilplekken voor (kleine) zoogdieren of voor een gezonder bodemleven. Het beheer gebeurt zo ecologisch mogelijk. Maar bijvoorbeeld niet te veel, maar laat ook stukjes laat staan voor insecten, vlinders en dieren.

Wees vooral geduldig, want het effect van ecologisch beheer is vaak pas na drie tot vijf jaar zichtbaar. In de eerste fase is het aanleggen van een parel in elk geval een leuke manier voor samenwerking met buren of de hele buurt, om uiteindelijk een fraaie gezamenlijke parel te realiseren!

Wil je een parel aanmelden, zodat die op onze kaart komt? Neem dan contact op!