Goed voor insecten
Goed voor vlinders en bijen

Bloementuin Oude Veste te Nieuwpoort is een initiatief van Gemeentebelangen Molenwaard. Het ligt op het terrein dat ook bekend staat onder ‘Plan Mak’. Op deze locatie zou een appartementencomplex worden gebouwd, maar deze bouw is uitgesteld. Daardoor zag de locatie er onverzorgd uit. Met het oog op de vele bewoners en bezoekers van de kleine vestingstad aan de Lek bedacht Gemeentebelangen Molenwaard dat hier iets aan moest worden gedaan.

Samen met Stichting Blauwzaam heeft zij het plan bedacht om van het terrein een zogenaamde pluktuin te maken. Dat komt niet alleen de uitstraling ten goede, maar ook de biodiversiteit en de betrokkenheid van de lokale bevolking. Want de bloementuin is tot stand gekomen in samenwerking met een heel aantal partijen en bewoners.

In 2015 is het terrein in samenwerking met de klankbordgroep Nieuwpoort-Langerak, de projectontwikkelaar Herkon en de gemeente Molenwaard ingezaaid. Het gaat hier om een terrein waar al zand op is aangebracht. Door het droge voorjaar zijn niet alle zaden goed ontkiemd. Dat is natuurlijk jammer, maar geeft ook aan dat de natuur haar eigen ritme heeft. Toch is er al een flink aantal bloemen te zien geweest.