Goed voor insecten
Goed voor vlinders en bijen
Goed voor vogels

Op woensdag 12 maart 2014 hebben tijdens de Nationale Boomfeestdag kinderen van groep 4/5 van Openbare Basisschool De Lingewaard uit Arkel bomen geplant langs de Rietveldse Kade te Arkel. De kinderen kregen daarbij hulp van bestuurder Arend Fernhout van Waterschap Rivierenland en wethouder Jan de Groot van de gemeente Giessenlanden.

Eind vorig jaar zijn langs de Kanaaldijk Noord in Arkel 41 populieren gekapt. Omwonenden ondervonden veel overlast van deze pluizende bomen. De meningen over deze bomenkap en herplanting waren echter verdeeld. Waterschap Rivierenland en de gemeente Giessenlanden zijn hiervoor met diverse partijen in overleg gegaan, waaronder Stichting De Punt en de Natuur- en Vogelwacht.

Dit resulteerde uiteindelijk in een herplantplan. Woensdag 12 maart was de officiële start van de uitvoering van dit plan. De kinderen hebben verschillende bomen geplant langs de Rietveldse Kade, zoals linden, eiken, kastanjes, wilgen, elzen en kersenbomen. Ook zijn er verschillende soorten besdragende struiken geplant, zoals meidoorn, sleedoorn en vlier. Er is gekozen voor deze diversiteit, omdat dit goed is voor de bijen- en vlinderpopulatie in de omgeving. Er worden op de Kanaaldijk Noord ook nog een aantal knotwilgen en elzenbosjes herplant.

De Rietveldse kade is een dubbele kade. Er ligt een kade naast waarover een doorgaande wandelroute loopt. Dus het is ook nog eens mooi voor de wandelaars.