Natuurtuin de Punt ligt verscholen achter de Wereldwinkel in Arkel. De tuin dankt zijn naam van oudsher aan de vorm die ontstaat door de begrenzing van de dijk (Schotdeuren), het Merwedekanaal en het Zederikkanaal. Je vindt er veel wilde planten, vogelbosjes, een paddenpoel, een kruidentuin en een moestuin. Met een beetje geluk kom je vlinders, padden, kikkers, salamanders en misschien zelfs een ooievaar tegen. Een heerlijke plek om even rond te wandelen, op een verscholen bankje te zitten of te mediteren en op de terugweg verse biologische groenten, fairtradekoffie of een leuk cadeau in de wereldwinkel te kopen.
GESCHIEDENIS
Aan beide kanten van de tuin ligt een brug: De Rijkstraatwegbrug en de Schotdeurense brug. Deze bruggen zijn in het verleden altijd met de hand bediend door brugwachters. Als de brugwachters tussen 2 boten in even tijd hadden, werkten ze in hun moestuin op de Punt. Het wilgenlaantje langs de tuin werd lang geleden aangeplant door vader en zoon de Bruin, die beiden visser van beroep waren. De netten werden in de wilgen te drogen gehangen en de takken gebruikt voor fuiken. De dijk rondom werd gebruikt voor recreatieve doeleinden. Vele generaties Arkelaren hebben er gevist of gezwommen.
Kees Maarse en Wilma Abspoel kregen 25 jaar geleden een stukje moestuin op de Punt. Jarenlang hebben ze daar met veel plezier biologisch getuinierd. Boterhammen en koffiepot mee, de kinderen in hun kinderwagen slapend onder de wilgen. Grote schrik dan ook toen er 14 jaar geleden ineens een bord ’te koop’ op de Punt stond. Zo’n mooie historische plek mocht toch niet verloren gaan? Dat moment bracht veel in beweging. Stichting de Punt werd opgericht. Plannen werden gesmeed en met hulp van de gemeente Giessenlanden kon de grond worden gekocht. Dit proces nam 2 jaar in beslag. Intussen waren de voormalige moestuinen in bezit genomen door 2 meter hoge distels en brandnetels. Zoveel natuur was nu ook weer niet de bedoeling. Een enthousiaste ploeg vrijwilligers trok de kaplaarzen aan, stroopte de mouwen op en begon met graven van de paddenpoel en met het aanplanten van bomen en bosplantsoen.
BOMEN EN BOSJES
Gekozen werd voor bomen en struiken die hier van nature makkelijk groeien, zoals zomereik, haagbeuk, wilg, els, hazelaar, vlier en boskriek. Es, meidoorn, sleedoorn, wilde pruim, iep en egelantier hadden zichzelf al spontaan gevestigd.
FRUITBOMEN
Er is gekozen voor oude hoogstamfruitsoorten als notarisappel, gravensteiner, mispel, kweepeer, Brabantse bellefleur en sterappel.
VLINDERTUIN
De metershoge distels en brandnetels die spontaan waren gegroeid zijn fantastische vlinderplanten. Toch wilde men graag wat meer diversiteit. Dat werd en wordt spelenderwijs gecreëerd: we planten wat, we wieden wat, we laten de natuur de rest doen en verwonderen ons over wat er ontstaat. Als je kiest voor planten die hier thuishoren, komen vanzelf ook de vlinders, insecten, vogels en amfibieën die hier thuishoren.
PADDENPOEL
In het hart van de tuin ligt de paddenpoel. Op een bankje op de houten vlonder kun je helemaal tot rust komen en genieten van libellen, salamanders en kwakende kikkers. In de lente bloeien er de gele lis, de waterranonkel en de waterviolier en in de zomer de valeriaan, de moerasspirea en de kattenstaarten.
VRIJWILLIGERS
De tuin wordt nog steeds onderhouden door Kees Maarse en Wilma Abspoel. Ze krijgen daarbij hulp van vrijwilligers. In ieder seizoen wordt minstens 1 werkdag georganiseerd. Onder het genot van koffie, soep en vooral veel gezelligheid wordt er gehooid, gesnoeid en gewied. Wil je ook eens meedoen? Ga dan een keer langs de Wereldwinkel of bel 0183-563002. Dan hoor je wanneer de eerstvolgende werkdag is.