Het ontstaan

In 2012 fietste Piet de Winter, bestuurslid van Stichting Blauwzaam en oud-directeur van de Nationale Bomenbank, door de Achterhoek. Hij zag daar prachtige bloemenlinten langs de fietspaden. Dat was het begin van zijn droom: een kleurrijk lint door zijn eigen streek. Deze droom leidde in 2013 tot een twee jaar durende Green Deal tussen Stichting Blauwzaam, de Nationale Bomenbank en de Rijksoverheid: het Blauwzaam Lint genaamd. De Green Deal ‘Blauwzaam lint’ was een soort experiment. Halverwege 2015 werd vastgesteld dat het idee aan was geslagen. Hoewel de Green Deal eindig was, begon het lint juist te groeien! Het Blauwzaam lint was een begrip geworden! Steeds meer vrijwilligers en organisaties wilden en willen eraan bijdragen. Zo werd het zelfgemaakte lint echt iets van de  streek. Daarom werd besloten om het Blauwzaam Lint verder uit te bouwen. Op de Natuurwerkdag in november 2015 werd hiervoor deze website gelanceerd en kreeg  het lint een passende nieuwe naam: het Prachtlint.

De Krimpenerwaard sluit aan

In 2020 raakte het Prachtlint in de Krimpenerwaard bekend, doordat Jaap Graveland van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) werd uitgenodigd deel te nemen aan een kennisbijeenkomst in de Alblasserwaard.

De vonk sloeg over en het toeval wilde dat de gemeente Krimpenerwaard tegelijkertijd een motiemarkt organiseerde: inwoners en organisaties konden op een ‘markt’ voorstellen voor moties presenteren aan raadsleden en wethouders. Een van de voorstellen voor een motie werd dus om als gemeente aan te sluiten bij het Prachtlint. 

Daarna ging het snel: het idee voor de motie werd breed geadopteerd door de politieke partijen en bijna unaniem aangenomen. Binnen twee jaar sloten acht partijen zich aan bij het initiatief van NVWK en gemeente Krimpenerwaard. Prachtlint Krimpenerwaard was een feit.