Handboek

Prachtlint & Blauwzaam mengsels

De soorten van het Blauwzaam mengsel zijn zo gekozen dat er gedurende het hele seizoen iets bloeit. In het Blauwzaam bloemenmengsel zitten streekeigen soorten. Deze soorten zijn gekozen omdat ze zijn geoptimaliseerd ten aanzien van de bodem en omstandigheden in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Daarnaast spelen juist deze streekeigen planten een belangrijke rol voor de vlinders en bijensoorten die hier voorkomen, als nectarbron en als waardplant.

Veel (goedkope) mengsels bevatten alleen maar nectarplanten en zijn eenjarig. Dat betekent dat een dergelijk mengsel elk jaar opnieuw op kale grond moet worden gezaaid. Het vrolijkt de boel lekker op, maar draagt op termijn onvoldoende bij aan de biodiversiteit. Daarvoor zijn meerjarige planten en waardplanten nodig. Insecten gebruiken waardplanten namelijk voor de voortplanting.

Het mengsel heeft even nodig om goed aan te slaan. Om toch ook al het eerste jaar een fleurig geheel te krijgen, is zaad van de grote klaproos en korenbloem toegevoegd. Dit zijn eenjarige soorten die open grond nodig hebben om zich elk jaar uit te kunnen zaaien. In een gesloten vegetatie zullen ze verdwijnen.

Basismengsel Bloeit vanaf maand tot maand Kleur
klein hoefblad 2 4 geel
gewone paardenbloem 4 5 geel
scherpe boterbloem 4 10 geel
groot streepzaad 5 8 geel
witte klaver 5 10 wit
rode klaver 5 10 roodpaars
gewone margriet 5 9 wit
gewone rolklaver 5 9 geel
glad walstro 5 9 wit
grote klaproos 5 7 rood
wilde cichorei 6 8 blauw
korenbloem 6 8 blauw
gele ganzenbloem 6 9 geel
vogelwikke 6 9 blauw
knoopkruid 6 9 paars
gewone berenklauw 6 9 wit
peen 6 9 wit
duizendblad 6 10 wit
beemdkroon 6 10 blauw
muskus kaasjeskruid 7 9 lila
boerenwormkruid 7 9 geel
pastinaak 7 9 wit
glanshaver
goudhaver
veldgerst
zachte dravik
witbol
gewoon reukgras roodbruin