Handboek

Monitoring

Om enig zicht te hebben op de effecten van de realisatie van het Prachtlint worden bepaalde plekken gemonitord. Het doel van monitoring is om na te gaan of het ontwikkelen van parels en verbindingen bijdragen aan de biodiversiteit. We kiezen voor het monitoren van dagvlinders omdat dit goede bio-indicatoren zijn en bloeiende kruiden (bloemen) omdat we ons inzetten om meer bepaalde bloeiende bloemen in het landschap te krijgen. De keuze voor dagvlinders en bloemen maakt het monitoren laagdrempelig waardoor het door meer mensen kan worden uitgevoerd.

Wil je meedoen? Zo gaat het in z’n werk:

  • Kies een gebied waar je 2 keer per jaar langs loopt. 1 x in april – mei en 1 x in juli – augustus.
  • Doe dit bij voorkeur bij mooi weer, als er vlinders vliegen
  • Onderzoek gedurende een half uur tot een uur een strook van 0,5 – 1 km en vijf meter breed op dagvlinders en bloeiende kruiden.
  • Schrijf op hoeveel van welke soort dagvlinders je hebt gezien
  • Benoem de ‘aantalsklasse’ van de bloeiende kruiden. Aantalklasse 1 = 1 t/m 5, aantalklasse 2 = 6 t/m 20, aantalklasse 3 = 21 t/m 50, aantalklasse 4 = 51 t/m 500 en aantalklasse 5 > 500

Ben je nog niet bekend met de meest voorkomende vlinders en kruiden die bij ons in de buurt voorkomen, download dan hier de herkenningskaart Prachtlint.

Gebruik het formulier monitoring-prachtlint om je telling in te voeren en stuur het naar info@prachtlint.nl

Monitoring Zijdeweg
Monitoring Zijdeweg