Handboek

Stekjes en plantjes poten

Elke plant heeft een eigen voorkeur: de ene plant houdt van rijke vochtige grond in de zon, de andere staat liever op een droge plek in de schaduw. Vele bosplanten die in de zomer van schaduw houden, willen tijdens de bloei toch graag in de zon staan. Ze bloeien daarom in het voorjaar, voordat de bladeren aan de bomen zitten.

Plant stekjes in het voor- of najaar, bij voldoende vochtig weer. Potplanten kunnen het hele jaar worden geplant, maar in een droge periode hebben ze iedere dag water nodig.

Maak een plantgat en giet daar, indien nodig, eerst een beetje water in. Vul bij harde brokkelige kleigrond het plantgat zo nodig eerst met een beetje losse tuinaarde. Dit werkt makkelijker en verbetert de textuur van de grond. Zet het plantje of stekje in het plantgat met de wortels naar beneden. Reken gemiddeld 7 planten per vierkante meter. Grote planten ca. 3 – 5 stuks per vierkante meter, kleine bodembedekkers ca. 15 per vierkante meter.

Vul het plantgat aan met grond en druk het aan rondom het plantje. Geef eventueel nog een beetje water. In een droge periode moet gedurende enkele weken dagelijks water worden gegeven. Zet de plant in een klein kuiltje, zo komt het water alleen bij de jonge plant en geef je het onkruid geen water.

Blijf het onkruid rondom de jonge planten verwijderen tot de gepote plantjes groot genoeg zijn. Leg het gewiede onkruid eventueel rondom de plantjes. Dit heet mulchen en zorgt voor recycling van voedingsstoffen en voorkomt verdamping van vocht uit de bodem. Maak de mulchlaag echter niet zo dik dat het gaat schimmelen en zorg dat er geen zaden tussen zitten.
 Schroom niet om planten te verplaatsen wanneer ze niet goed blijken te staan, of wanneer het ergens te vol wordt. Maar wacht daarmee wel tot het voor- of najaar.