Handboek

Aanplanten bomen en struiken

De prijs van bomen en struiken kan sterk verschillen en is afhankelijk van de maat en leeftijd en of er een kluit aan zit of niet (kale wortels). Bomen of struiken met kluit kunnen het hele jaar worden geplant. Planten met kale wortels kunnen het beste worden geplant tussen november en maart, wanneer de plant in rust is en de sapstroom stilstaat.

Een grotere of oudere boom is niet altijd beter, want deze bomen hebben soms meer moeite om aan te slaan. Een jongere boom die meteen goed aanslaat kan op die manier na verloop van tijd even groot zijn als de boom die als oudere boom geplant is. Een oudere boom staat wel meteen veel mooier, maar de prijzen van oudere bomen zijn flink hoger dan jonge aanplant.

Planten:
Maak een ruim plantgat en spit een eventuele harde laag in de bodem los. Zo kan het vocht wegzakken of uit de bodem omhoog komen. Positioneer de boom of struik.

Bepaal voor het planten eerst de positie van de boompaal. Deze moet aan de kant staan van de overheersende windrichting (zuid-west) en ca. 20 tot 35 cm van de boom afstaan. Haal de boom weer uit het plantgat en maak met een grondboor het gat voor de boompaal. Sla de boompaal de grond in tot hij stevig staat.

Vul het plantgat aan met aarde tot de onderkant van de wortels en zet de boom of struik er in zodat deze weer even hoog in de grond staat als voorheen (te zien op de bast en zo niet ca. 10 cm boven de bovenste wortel). Vul het plantgat met aarde en stamp de aarde daarna goed aan.

Als de boom of struik blad heeft en het langer dan 15 dagen droog is moet water worden gegeven.

Houdt het deel rond de stam, boven de wortels, het eerste jaar vrij van ruige begroeiing.

Screen Shot 2015-08-26 at 16.15.05