Je groene omgeving leren kennen en herkennen

Tim Breur, Nieck Alderliesten en Albert de Jong (foto Peter Paul Klapwijk)

Citizen Science: bewoners ‘monitoren’ biodiversiteit langs fietspad A15

 Stel je voor. Je bent als bewoner van de Noordelijke Drechtsteden (Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem) dol op natuur. Maar eigenlijk weet je er niet heel veel van. Toch maak je volgend voorjaar deel uit van een groep vrijwilligers die de biodiversiteit in je eigen woonomgeving monitort. Terwijl je nu nog geen spreeuw van een merel kunt onderscheiden. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Prachtlint, de organisatie die streeft naar een verbetering van de biodiversiteit in onze regio, gaat (gratis!) cursussen organiseren. Om zo natuur in je eigen leefomgeving te leren herkennen. Hoe meer je weet, hoe meer je ziet. Die kennis zet je dan in om te helpen om de biodiversiteit in je eigen woonomgeving in de gaten te houden. Te turven. Monitoren heet dat, in het jargon. Je telt aantallen en soorten. Je kunt kiezen uit soortgroepen. Vleermuizen, Stadsvogels of vlinders en libellen. De gegevens uit de monitoring kunnen gebruikt worden om te kijken hoe het gaat met de biodiversiteit, en waar eventueel verbetering of aanpassingen nodig zijn.

In totaal zul je twee tot twaalf uur per jaar monitoren, afhankelijk van de soortgroep.

Het fietspad langs de A15 moet het Groenste Fietsnetwerk van Nederland worden. De Provincie Zuid-Holland is enthousiast over het initiatief van Prachtlint. Alle gemeenten ondersteunen het plan: Ecologisch beheerde bermen en parken langs het fietsnetwerk van Gorinchem tot Alblasserdam. Een ecologische verbinding voor vlinders, bijen en libellen, voor stadsnatuur in de Noordelijke Drechtsteden. Een verbinding voor de natuur, maar ook een goede, gezonde en prettige omgeving om te fietsen naar school, naar je werk of zo maar een blokje om met de wind in je haren.

De workshops vinden begin volgend jaar plaats en worden gegeven door gebiedsexperts uit de streek. Albert de Jong (Sliedrecht, vogelonderzoeker van Sovon) en Tim Breur (Dordrecht, vleermuisexpert). De cursus Vlinders en Libellen wordt gegeven door Nieck Alderliesten (Oud Alblas) van de werkgroep Prachtlint. Elke cursus duurt één of twee dagdelen en bevat ook een veldexcursie. De cursussen zijn gratis, maar dus niet vrijblijvend.

Deelnemers kunnen zich opgeven of meer informatie opvragen door een mail te sturen aan projectleider Richard Slagboom van Prachtlint via r.slagboom@kpnmail.nl