Vlietskade weer prachtig voor vlinders, bijen én mensen

“Er leven zo’n vierhonderd verschillende soorten wilde bijen in Nederland”, zegt vrijwilligster Wilma Abspoel. “Zij zijn van levensbelang voor de natuur en de mensen.” Maar de aanleg van een nieuw fietspad aan de Vlietskade, de drukke verbindingsweg tussen Gorinchem en Arkel, deed niet veel goeds voor die insecten. Struiken en bomen delfden er het onderspit. Niet voor niks staken natuurliefhebbers vorig najaar enthousiast de handen uit de mouwen. Ze pakten de Vlietskade grondig aan.

Natuurlijk is het voor de verkeersveiligheid een goede zaak dat er op de Vlietskade een nieuw fietspad is aangelegd. Veel bomen en struiken overleefden de herinrichting echter niet. Niet alleen jammer voor de mensen die regelmatig gebruik maken van de kade, maar ook voor de vlinders en de bijen.

Bijen

“De Vlietskade is een belangrijke verbindingsader voor bijen, vlinders en andere insecten”, legt Wilma uit. Ze kan het weten. Als coördinator van natuurtuin De Punt in Arkel heeft ze heel wat natuurkennis op zak. ,,Net als in Arkel zijn er in Gorinchem ook een aantal parels te vinden. Die moeten natuurlijk wel verbonden blijven, dat is de insteek van het Prachtlint. Dan kunnen insecten en andere dieren de natuurlijke plekken beter vinden. De Vlietskade is daar een belangrijk onderdeel van.”

Harken

Met schoppen, harken en kruiwagens gingen ruim twintig vrijwilligers daarom op 5 november 2016 aan de slag. Langs de anderhalve kilometer lange Vlietskade zijn, in de middenberm tussen fietspad en weg, wel tweehonderd nieuwe bomen en struiken geplant. “We hebben erg gelet op biodiversiteit. Elzen, wilgen, eiken, hazelaars, meidoorns en wilde rozen groeien er nu volop. Allemaal planten en bomen die oorspronkelijk uit deze streek komen en volop bloeien. Ideaal voor insecten.”

Aan het werk bij de Vlietskade

Voorjaar

Maar met die ene dag in het najaar van 2016 hield het niet op. Wilma: “In het voorjaar gingen we opnieuw aan de slag. Het gras groeide zo hard dat veel struiken niet meer zichtbaar waren. Bovendien was extra water geven in de zomer hoognodig. De struiken waren nog niet voldoende geworteld om de droogte te overleven. Gelukkig schoot de brandweer te hulp.”

Genieten

Vlinders en bijen profiteren nu al van de nieuwe planten en bomen langs de Vlietskade, die het hele seizoen lang, om de beurt bloeien. Maar over een paar jaar zullen ze er, volgens Wilma, helemaal volop genieten. “Insecten trekken op hun beurt weer vogels aan. Maar niet alleen dieren zijn blij dat we de handen uit de mouwen hebben gestoken. Fietsers en automobilisten genieten ook van de prachtige middenberm. Mooi toch, dat er van alles bloeit en groeit?”

Aantrekkelijk

Wilma heeft geen enkele moeite om tijd te steken in het beheren van de Vlietskade. “Het is heerlijk om met een groep mensen bezig te zijn in de natuur. Het schept een band. Je weet bovendien natuurlijk waar je het voor doet; de Vlietskade aantrekkelijker maken voor de natuur en voor de mensen. Een prachtig project.”

maaiactie Vlietskade