Jelle Bouman over CO2-neutrale ambitie VV Nieuw-Lekkerland

Kleurig bloemenlint rond CO2-neutrale voetbalclub

Bezoekers van voetbalvereniging Nieuw-Lekkerland laten hun blik steeds vaker afglijden naar de rand van het sportpark. “Dit kan natuurlijk komen door de belabberde kwaliteit van het voetbalspel”, grapt vrijwilliger Jelle Bouman. Maar waarschijnlijker is het dat dit komt door het kleurige bloemenlint dat sinds 2016 om de sportvelden heen ligt. “Het is prachtig.”

Maar dat het bloemenlint, onderdeel van het Prachtlint, er mooi uitziet, is niet het enige voordeel dat het biedt. “De bijen en vlinders zijn er natuurlijk erg blij mee. Het hoeft bovendien veel minder vaak gemaaid te worden dan eerst gebeurde. Daar is de onderhoudsploeg over te spreken. Ook zijn niet alleen voetballiefhebbers nu bij de vereniging betrokken, maar steeds meer natuurliefhebbers.”

Verbroedering

Duurzaamheid verbroedert, dat laat het project bij voetbalvereniging Nieuw-Lekkerland wel zien. Partijen sponsoren de vereniging nu die zonder dit initiatief waarschijnlijk nooit iets met de club te maken hadden gehad. “Een groot voordeel”, vindt Jelle. “Zo is de vereniging niet alleen een platform waar tegen een bal wordt aangeschopt, maar tevens een plek waar vriendschappen ontstaan.”

CO2-neutraal

Het kleurige bloemenlint aan de rand van de Nieuw-Lekkerlandse voetbalvereniging komt niet als een grote verrassing. De club loopt voorop als het gaat om duurzaamheid. Sinds twee jaar doen de leden, op initiatief van het vierde elftal, er alles aan CO2-neutraal te zijn. Jelle: “We maken gebruik van waterbesparende douches, spaarlampen en een goed geïsoleerd gebouw. Ook zijn er 84 zonnepanelen geplaatst en bekijken we de mogelijkheden van een windmolen of een zonneboiler op het park.”

 

Jelle Bouwman (rechts) in overleg met Anthonie Stip over de parel bij VV Nieuw-Lekkerland

Werelderfgoed

De voetbalvereniging doet zo zijn unieke locatie eer aan. “We leunen als het ware tegen het werelderfgoed Kinderdijk aan”, zegt Jelle. “Het gebied bestaat uit prachtige polders. Daar moeten we natuurlijk zuinig op zijn.”

Kleiplaat

Het inzaaien van het bloemenmengsel, in mei 2016, ging niet heel gemakkelijk. “Alle lof gaat naar de onderhoudsploeg van de club”, vertelt Jelle. “Zij stuitten al snel op een keiharde kleiplaat. Frezen was zo goed als onmogelijk. Toch gaven ze niet op. Na een aantal pogingen leverde de gemeente Molenwaard uiteindelijk grond aan die over de kleiplaat werd uitgereden. Het doorzettingsvermogen van al die vrijwilligers is de reden dat er nu zoveel prachtige bloemen groeien.”

Bloemenlint Voetbalvereniging Nieuw-Lekkerland

Hoofdsponsor

Jelle is trots. Dat zoveel vrijwilligers zich voor het project inzetten, dat het aanzien van de vereniging flink is verbeterd en dat zoveel verschillende mensen zich daardoor betrokken voelen bij de club. “Rabobank heeft zich kort geleden zelf gemeld en is nu hoofdsponsor. Fantastisch toch? We dragen een steentje bij aan de natuur én tegelijkertijd wordt de clubkas gespekt. Een win-winsituatie.