Werk in de fruitgaard Gorinchem

Het is groeizaam weer de laatste weken en dat merken we. “Elk voordeel heb zijn nadeel” is niet voor niets de uitspraak van de bekende nederlander. Nadat vorige week de laatste perceeltjes bosplantsoen langs de A15 bevrijd zijn, was het nu tijd voor de Fruitgaard.

Ook hier was nl. wat knippen en maaien (met de zeis) geen overbodige luxe. De bessenstruiken waren niet meer te zien en leken ten onder te gaan aan de uitbundige pioniersbegroeiing. De bessenstruiken hebben we handmatig met een heggenschaar bevrijd. Een aantal heeft de droogte van dit voorjaar niet overleefd en sommigen hebben hebben het ook nu nog moeilijk. Van de 38 bessenstruiken verdeeld over 4 vakken zijn er toch nog steeds 31 in leven en dat is niet slecht. De uitval en de struikjes die het slecht doen betreft (volgens mij) hoofdzakelijk de frambozen.

Naast de bevrijding van de bessenstruiken zijn de hoge slootkanten die dicht waren gegroeid met riet en brandnetel met de zeis gemaaid. Ook tussen de bomen is er gemaaid. Het maaisel is grotendeels al opgehoopt. Het talud aan de slootkant ziet er bloemrijker uit met pioniersvegetatie. Deze hebben we ongemoeid gelaten.

We trokken ook nog wat bekijks van wat nieuwsgierige voorbijgangers, die we een toelichting hebben gegeven.