Interview met Corina Wigman, Natuur-ei-land

Een parel waar kinderen ontdekken en bloemen groeien

Een stuk verwilderd weiland aan de rand van Bleskensgraaf is in twee jaar tijd omgetoverd tot parel van het project Prachtlint. Het Natuur-ei-land telt drie eilandjes waar bloemen groeien, kinderen volop ontdekken, en vogels en andere dieren hun gang gaan. Vrijwilligster Corina Wigman, leerkracht aan basisschool De Stapsteen, trekt samen met een oud-collega de kar.

“Als je met een loep van heel dichtbij een sneeuwklokje bekijkt, dan zie je pas hoe mooi het is”, zegt Corina. “In het vervolg trap je het bloemetje dan niet zo snel kapot. Als je zelf ervaart hoe mooi de natuur is en begrijpt dat je er zuinig op moet zijn, gooi je ook niet zo gauw een blikje op de grond. Want dat ligt er over honderd jaar nog steeds.”

Natuurlessen

Corina brengt haar leerlingen graag dit soort belangrijke natuurlessen bij. Daar leent het Natuur-ei-land zich uitstekend voor. De parel van ongeveer 2000 vierkante meter groot is ontwikkeld vóór en dóór kinderen.

Ontwerpen

“In 2013 zijn we begonnen met het ontwerpen van het natuurgebied”, vertelt Corina. “De kinderen kwamen zelf met leuke ideeën. Eén eiland heeft bijvoorbeeld de vorm van een bloem gekregen. En er is een ondergrondse rioleringsbuis geplaatst waar kinderen doorheen kruipen. Een trekvlot van het ene naar het andere eiland was ook hun eigen idee. Zelfs de naam van het gebied is door de kinderen zelf verzonnen. Het resultaat is een natuurgebied waar bloemen en dieren hun gang gaan en waar kinderen volop ontdekken wat de natuur ons te bieden heeft.”

Klas

Wekelijks is Corina op het ontdekeiland te vinden met haar klas, groep 3 dit jaar. “De meeste kinderen vinden de natuurlessen geweldig. Ze lopen erdoor ook met andere ogen rond op het schoolplein. Ze merken ineens de insecten op en willen de namen van bloemen weten. Hun interesse is gewekt.”

Bewustwording

Juist dát vindt Corina belangrijk. “Bewustwording is het doel. Kinderen plezier laten beleven in de natuur en ze laten inzien dat we er zuinig mee om moeten gaan. Vanzelfsprekend is het tenslotte niet dat er vlinders en bijen vliegen.”

Onderhoud

Corina neemt het onderhoud van de parel samen met een oud-collega voor haar rekening. “De opzet was om dat samen met de kinderen te doen, maar door bezuinigingen in het onderwijs is dat onmogelijk. Gelukkig bieden mensen regelmatig hun hulp aan en leerlingen van de agrarische opleiding hier in de buurt dragen ook hun steentje bij.”

Kostbaar

Niet alleen kinderen zijn welkom op het Natuur-ei-land. Volwassenen ontdekken er net zo goed hoe kostbaar onze natuur is. “Maar kinderen hebben nou eenmaal de toekomst”, zegt Corina. “Belangrijk is het daarom om onze natuurwaarden aan hen door te geven.”

Trekvlot tijdens de opening
natuur-ei-land in bloei