Prachtlint wint landelijke vrijwilligersprijs

Op woensdag 7 december 2016 werd in de Deventer Schouwburg het Prachtlint uitgeroepen tot winnaar van de publieksprijs in de categorie Lokaal. De prijzen, een cheque ter waarde van € 2.000 en een sculptuur van Lidia Boomsma, werden door staatssecretaris Van Rijn van VWS uitgereikt aan Prachtlint-vrijwilligers Anthonie Stip, Esther Dijkstra en Wilma Abspoel.

De ‘Meer dan handen’-vrijwilligersprijzen zijn een initiatief van het ministerie van VWS en komen tot stand met medewerking van Vereniging NOV, de VNG en de VriendenLoterij. Anthonie Stip licht het doel van dit initiatief toe: “Vrijwilligers zijn meer dan alleen handen, ze zijn van onschatbare waarde. Door deze prijzen worden vrijwilligersprojecten in het zonnetje gezet.”

De vrijwilligers van het Prachtlint creëren een vlinder- en bijenlint van bloemrijke kades en bermen door de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. “Het Prachtlint begint bij de havelingen in Kinderdijk en eindigt in Leerdam. Aan of in de buurt van dit lint bevinden zich parels. Dit zijn stukken natuur die of van zichzelf al mooi waren, of we hebben er zelf bomen en struiken geplant en bloemen gezaaid. Inmiddels is het Prachtlint al 85 km lang” vertelt Anthonie. Uit ruim 400 inzendingen werd het Prachlint samen met 17 andere projecten door de jury genomineerd.

Nadat de genomineerden voor de ‘Meer dan handen’-vrijwilligersprijzen bekendgemaakt waren, kon het Nederlands publiek online stemmen. Daarnaast werden alle initiatieven beoordeeld door een vakjury onder leiding van Ella Vogelaar, voorzitter van de Vereniging NOV. Anthonie, Esther en Wilma hielden op het podium van de Deventer Schouwburg een kleurrijke en creatieve pitch. “Getooid in werkkleding en met prachtige vilten hoedjes trokken we flink de aandacht” blikt Anthonie terug. Het Prachtlint kreeg de meeste stemmen van het Nederlands publiek. “Men noemt het wel de Oscar onder de vrijwilligersprijzen. Bijna 600 mensen hebben op ons gestemd.”

Het Prachtlint kreeg volgens Anthonie zoveel stemmen, omdat het mensen aan het denken zet. “Wij zijn er trots op dat we het Prachtlint met de hulp van lokale vrijwilligers realiseren. Gewoon door zelf de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan. Iedereen kan meedoen. Het prijzengeld zullen we investeren in vrijwilligers en we willen er ook het Prachtlint mee uitbreiden.”

De prijsuitreiking was een feestelijke bijeenkomst met spetterende dansoptredens. De presentatie was in handen van John Williams. “Na de prijsuitreiking zijn we geïnterviewd door het tv programma Koffietijd en Vrijwilligerswerk.nl” glundert Wilma Abspoel. “Het Prachtlint krijgt dus veel aandacht. Ook van geïnteresseerden die ook wel iets voelen voor een prachtlint in hun eigen regio.” Wie weet leidt deze prijs tot nieuwe parels elders in het land.” De gewonnen Koru-sculptuur zien de vrijwilligers dan ook als een belofte. “Het is een ontrollend varenblad, een Maori-symbool dat staat voor groei.”

Zie hier een fragment uit Koffietijd, waarin Wilma Abspoel even aan het woord komt.

mdh-spanning
Spanning bij de werkgroepleden van Prachtlint tijdens de uitreiking, vastgelegd door Koffietijd.
Prachtlint op het podium met de andere prijswinnaars
Prachtlint op het podium met de andere prijswinnaars
De trotse winnaars Wilma Abspoel, Esther Dijkstra en Anthonie Stip
Alle winnaars van de publieksprijzen
Alle winnaars van de publieksprijzen