Blauwzaam Lint wordt Prachtlint

Presentatie Prachtlint
Lancering van de nieuwe naam en website: het Prachtlint

Op 7 november 2015, de landelijke Natuurwerkdag, hebben Sjaak Versluis namens het Coöperatiefonds Rabobank Alblasserwaard Vijfheerenlanden en Dirk Heijkoop namens de Samenwerkende Gemeenten Alblasserwaard Vijfheerenlanden een nieuwe fase ingeluid van het Blauwzaam Lint. Samen met basisschoolleerlingen onthulden zij de nieuwe naam en website die gaan helpen om het bijen- en vlinderlint verder vorm te geven. Het Blauwzaam Lint is namelijk allang niet meer alleen van Blauwzaam. Het is inmiddels iets van de streek geworden en daarom gaat het lint vanaf nu verder onder de naam ‘Prachtlint’.

Sinds 2013 hebben Blauwzaam en de Nationale Bomenbank bekeken of het mogelijk is om van onderop, samen met bewoners, bedrijven en andere partijen, het landschap en de natuur in de regio een impuls te geven. Voor dit avontuur hebben zij een Green Deal met de Rijksoverheid gesloten. Diverse kleurrijke groeninitiatieven zijn of worden inmiddels aangelegd. Steeds meer enthousiaste mensen en organisaties melden zich aan om in hun eigen omgeving een stukje natuur aan te leggen of te verfraaien. Om het hen gemakkelijker te maken bij te dragen aan het Prachtlint, is een website gelanceerd boordevol handige informatie en tips.

Heel toepasselijk heeft op de dag van de lancering van deze website een groep basisschoolleerlingen onder begeleiding de handen uit de mouwen gestoken op het Natuur-ei-land in Bleskensgraaf, een van de parels van het Prachtlint. Er is gewied, gesnoeid en gemaaid en er is een hek gevlochten van wilgentakken. Daarna kwamen alle harde werkers bijeen op basisschool De Kiezel en de Kei. Daar werd onder het genot van een broodje de nieuwe naam en website gelanceerd. Het Coöperatiefonds Rabobank Alblasserwaard Vijfheerenlanden en de Samenwerkende Gemeenten Alblasserwaard Vijfheerenlanden hebben deze website samen met Provincie Zuid-Holland mogelijk gemaakt. Hoewel dit project nu Prachtlint heet, valt het nog steeds onder de verantwoordelijkheid van Blauwzaam.

Zie ook het bericht in Het Kontakt.